Rádió Csobán
"Természetesen Csobánkán"

 

26/320-146

radio@radiocsoban.hu

2014 Csobánka, Holdfény utca 6.

 

 

 

Honlap Fel Rádió Csobán műsor Csobánkai Időjárás Testület és Hivatal Rádió Csobán története Technika Munkatársak Rendezvények Archívum Hangtár Sport Képek Csobánkáról
 
Időjárás Csobánkán és környékén

 

 

Csütörtökön! KUKA

 

 

Sertést tartók

figyelmébe

 

 

 

Csobánka község Önkormányzat

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA

2014 Csobánka, Fő út 1.

Szám: 8-A/2010. HVB                                                              Tárgy: HVB-határozat közlése

 

KIVONAT

 

Készült a Helyi Választási Bizottság 2010. szeptember 25.-i ülésének jegyzőkönyvéből.

 

Csobánka község Helyi Választási Bizottsága (3 igen szavazattal, egyhangúlag) az alábbi határozatokat hozta:

 

65/2010.(IX.25.) HVB-határozat

 

Csobánka község Helyi Választási Bizottsága - A választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. (továbbiakban: Ve.) 105/A.§ (2) bek. d./ pontjában rögzített hatáskörében eljárva – a Kleer László helyi lakos által „a Helyi Választási Iroda függetlenségének kérdése” tárgyában a HVB elnökéhez címzett beadványt annak tartalma alapján kifogásnak tekinti, és azt a Ve. 77.§ (5) bek-ben foglaltak alapján

 

érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

 

A fenti döntésről – a helyben szokásos módon történő nyilvánosságra hozatala mellett - Kleer László beadványozót az általa megadott postacímén kell értesíteni.

A Bizottság fenti döntése ellen - a Ve. 79.§ (1) bek.-e értelmében – bármely választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, illetve az ügyben érintett jogi személy fellebbezést nyújthat be a Helyi Választási Bizottsághoz, úgy, hogy az legkésőbb a HVB fenti döntésétől számított 2 napon belül – azaz 2010. szeptember 27.-én 16 óráig – megérkezzen a HVB-hez. A fellebbezésnek tartalmaznia kell a Ve. 80.§ (4) bek-ben felsoroltakat.

 

Indoklás:

 

Kleer László (továbbiakban: Beadványozó) az általa a HVB Elnökéhez intézett, 2010. szeptember 21.-i keltezésű, de a HVB címére postai úton, ajánlott küldeményként is csak 2010. szeptember 24.-én érkező beadványában „problémafelvetésként” fogalmazta meg a következőket:

Ø      a Csobánka újság c. helyi lap 2010. szeptemberi számában dr. Finta Béla jegyző „Választók iskolája” c. írásában 12 alkalommal szerepel hangsúlyosan a „csapat” szó, illetve annak valamilyen szóösszetétele.

Ø      A Beadványozó személyes „megítélése és értelmezése szerint” dr. Finta Béla jegyző ezzel „áttételesen” kampányol a jelöltek egy konkrét csoportjának.

Ø      A Beadványozó beadványához mellékelte az általa fentiek miatt kifogásolt írást, továbbá Szarvady Attila független polgármester-jelölt és 6 független képviselő-jelölt közös, 1 oldalas választási propaganda-anyagát, amelyben négyszer szerepel a „csapat”-kifejezés.

 

A Beadványozó jogszabálysértést nem jelölt meg – a beadvány fogalmazásmódjából, további címzettjeinek megjelöléséből, valamint a Beadványozó által hangsúlyozott bizalmatlanságból ugyanakkor a HVB arra a következtetésre jutott, hogy a Beadványozó vélelmezhetően a Ve. 3.§ d.) pontja szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás – mint a választási eljárás egyik alapelve – sérelmeként értelmezi az általa kifogásolt újságcikket. A Ve. 77.§ (1) bekezdése első mondata szerint ugyanis:

 

77. § (1) Kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetőleg a választás és a választási eljárás alapelveinek (3. §) megsértésére (a továbbiakban együtt: jogszabálysértés) hivatkozással bárki benyújthat.

 

A Ve. 77.§ (1) bekezdésének további szövege, valamint (2)-(5) bekezdései ugyanakkor rögzítik a következőket is:

 

A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított 2 napon belül megérkezzen. A választási bizottság a benyújtott kifogásról a beérkezésétől - áttétel esetén az elbírálására jogosult választási bizottsághoz történő beérkezésétől - számított 2 napon belül dönt.

 (2) A kifogásnak tartalmaznia kell

a) a jogszabálysértés megjelölését,

b) a jogszabálysértés bizonyítékait,

c) a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és - ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér - postai értesítési címét,

d) a kifogás benyújtójának választása szerint telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetőleg kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.

(3) Ha a választási bizottság megítélése szerint a kifogás elbírálására nem az a választási bizottság jogosult, amelyhez azt benyújtották, a választási bizottság az ügyet - legkésőbb a beérkezését követő napon - átteszi az annak elbírálására jogosult választási bizottsághoz, amely köteles az ügyben eljárni.

(4) A választási bizottság a (3) bekezdés szerinti hatáskörét a bizottság elnökére átruházhatja. Ha a választási bizottság, illetőleg a bizottság elnöke az ügyet nem teszi át más választási bizottsághoz, a választási bizottság köteles az ügyben eljárni.

(5) Ha a kifogás elkésett, vagy nem tartalmazza a (2) bekezdés a)-c) pontjában foglaltakat, a kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. Ha a kifogás áttételére kerül sor, a kifogás határidőben történt benyújtásának vizsgálatakor azt az időpontot kell figyelembe venni, amikor az első választási bizottsághoz beérkezett.

 

 

A Bizottság a rendelkezésére álló köztudomású tényekből megállapította, hogy a Csobánka újság 2010. szeptemberi száma – benne a Beadványozó által kifogásolt írással – 2010. szeptember 20.-án jelent meg, e napon került terjesztésre. A Beadványozó ugyancsak 2010. szeptember 20.-án személyes blogján már hangot is adott ezzel kapcsolatos véleményének, így kétséget kizáróan e nap tekinthető a Beadványozó által vélelmezett „jogszabálysértés elkövetése” napjának. A beadványnak tehát ettől számított 2 napon belül, azaz 2010. szeptember 22.-ig kellett volna megérkeznie a Helyi Választási Bizottsághoz – amely dátumhoz viszonyítva eleve elkésett, ezért azt a Helyi Választási Bizottságnak a Ve. 77.§ (5) bek.-ben foglaltak értelmében érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania.

 

Fentiek alapján a HVB a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

 

A Bizottság ugyanakkor – az érdemi vizsgálat mellőzése mellett is, éppen a Ve. 3.§ d.) pontja szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás jegyében – szükségesnek tartja rögzíteni, hogy a kifogást annak határidőben és szabályszerű tartalommal történő benyújtása esetén is elutasította volna, mint minden elemében téves feltételezésekre épülő, alaptalan kifogást.

A Bizottság tagjainak is rendelkezésére áll ugyanis a Csobánka újság 4 évvel ezelőtti, 2006. szeptemberi száma, amely a községi Könyvtárban is megtalálható, s amely hivatalosan ismert tényként egyértelműen bizonyítja, hogy annak 4. oldalán 4 évvel ezelőtt is szó szerint ugyanaz az írás jelent meg a Jegyző tollából, mint amit a Beadványozó most, 4 év elteltével kifogásol.

A választópolgárok pártsemleges tájékoztatása részeként ugyanis a Jegyző – a Helyi Választási Iroda vezetőjeként és feladatkörében – négy évente immár hagyományosan megjelenteti azt az több részes, hónapokon át tartó cikksorozatot, amelynek a „Ki-kicsoda” c. „kéziszótár” a szokásos zárófejezete. E cikk-sorozatot dr. Finta Béla annak idején éppen a felette munkáltatói jogokat gyakorló Képviselő-testület biztatására, Padisák Mihály községi Díszpolgár, Aranytollas újságíró szakmai lektori közreműködésével, ismeretterjesztő szándékkal állította össze, és jelentette meg – több újságolvasó által írásban is, idén is méltatott színvonalon.

A Helyi Választási Bizottság ugyancsak kétséget kizáróan tisztában van azzal, hogy a 2010. október 3.-i helyhatósági választásokon sem egyetlen „csapat” propagálja önmagát, így nem csupán a Beadványozó feltételezése, hanem arra alapozott következtetése is egyértelműen téves – a „csapat” szó hangsúlyozása ugyanis nyilvánvalóan nem egy konkrét szerveződésre, hanem az együttműködés fontosságára utal.

 

Sándor László s.k.                 id. Szekeres István s.k.          Nagy István s.k.

(HVB-elnök)                            (HVB-tag)                               (HVB-elnök-h.)

 

 

 

A jegyzőkönyvi kivonat hiteléül:

 

 

Csobánka, 2010. szeptember 25.

 

 

 

Dr. Finta Béla

HVI-vezető

 

 

_________________________________________________________________

 

Kleer László rádiónkhoz eljuttatott levelei ebben az ügyben:

 

Címzettek: Országos Választási Iroda

                  Sándor László Úr, mint Csobánka Helyi Választási Bizottság Elnöke

                  Pest Megyei Területi Választási Bizottság   

                  

 

                               Tárgy: Helyi Választási Iroda függetlenségének kérdése

 

Tisztelt Címzettek!

Alulírott,  Kleer László csobánkai lakos, a helyi választások tisztasága érdekében az alábbi problémát tárom fel önök előtt.

Előzmény:

Csobánkán 6 polgármester-jelölt és 25 képviselő-jelölt  indul hivatalosan a helyi önkormányzati választáson.

A jelöltek többsége független, illetve szervezetek által támogatott. Hat képviselő és egy polgármester-jelölt egy csapatként indulnak, így szerepel ez választási szórólapjaikon, és rendezvényeiken is ez kerül előtérbe. Politikai marketingjüket a „csapat” szó köré építették, ez az őket támogatók „hívószava”.

Problémafelvetés:

A közpénzből működő, hivatalos helyi lapban, a Csobánka újság szeptemberi számában (mellékletként) dr. Finta Béla jegyző „Választók iskolája” című írásában 12 alkalommal szerepel hangsúlyosan a „csapat” szó, illetve annak valamilyen szóösszetétele.

Dr. Finta Béla az említett cikkben olyan kijelentéseket tesz, mint: a választók „az egyes képviselőkből összeálló csapatot választanak”; „Képviselő: Csapattag. És csak az!”; „A vonatkozó jogszabályok, mindegyike azt hivatott érzékeltetni számára, hogy ez a sportág együttműködő-kézségre azaz csapatjátékra épül!” ; „Polgármester: Csapatkapitány”; „A csapat hatáskörét kizárólag testületi üléseken gyakorolja”.

A „csapat” szó a cikkben, a legtöbb esetben tipográfiailag is ki van emelve, vagyis különös hangsúly esik rá.

Megítélésem és értelmezésem szerint dr. Finta Béla jegyző választási ismeretek ürügyén áttételesen kampányol a jelöltek egy csoportjának. Jól illeszkedve azok politikai marketingjéhez, mintegy kijelölve, és azt sugallva, hogy csapatot kell választani, mert a jogszabályok is ezt „érzékeltetik” számunkra.

 

Kérés:  

Tisztelettel kérem az  Országos Választási Irodát, hogy az ügyben szíveskedjen állást foglalni.

Véleményem szerint a Csobánkai Helyi Választási Iroda vezetője dr. Finta Béla elfogult a jelöltek egy csoportja iránt, hatalomra segítésük érdekében közpénzen fejt ki propagandát.

Fentiek alapján a Csobánkai Helyi Választási Iroda vezetőjében többeknek megrendült a bizalmuk. Kérem megfontolni, hogy a helyi választások tisztasága érdekében a Helyi Választási Iroda élére olyan személyt nevezzenek ki, aki képes elfogulatlanul ellátni feladatát.

Fáradozásukat előre is köszönöm.

 

                                                        Tisztelettel

                                                                              Kleer László

                                                                   2014. Csobánka, Bem u. 14.

 

 

Csobánka, 2010. szeptember 21.

Melléklet: Dr. Finta Béla által jegyzett, Csobánka újság mellékleteként megjelent cikk és a szóban forgó  „csapat” választási propaganda füzetei.  

 

--------------------------------------------------------------------------------------

   Csobánkai Helyi Választási Bizottság részére

  

  

 

        Tárgy: Fellebbezés a Csobánkai Helyi Választási Bizottság 65/2010, sz határozata ellen.

 

 

Tisztelt Helyi Választási Bizottság!

 

65/2010/. (IX. 25.) számú határozatuk ellen fellebbezéssel élek jogszabálysértésre hivatkozással. A bizottság a hivatkozott határozatban nem tartotta be Ve. 77.§ (5) bek-ben foglaltakat.  Ugyanis a törvény értelmében  HVB-nek érdemi vizsgálat nélkül kellett volna elutasítania a beadványt. 

 

A HVB azonban határozatuk d.) pontjában jóhiszemű joggyakorlásra hivatkozva  az ügy érdemi vizsgálatába kezdett, de eközben nem vette figyelembe, hogy beadványom a 2010. szeptember 20-án megjelent Csobánka újságban megjelent, a választási iroda vezetője, dr. Finta Béla által jegyzett cikkre vonatkozik és nem egy négy évvel korábban megjelent írásra.

 

Így a bizottság indoklásként egy négy évvel ezelőtt megjelent újságcikk tartalmából kiindulva, mégis vizsgálta beadványomat, hiszen kijelentették, hogy a beadvány határidőben történő benyújtása esetén is elutasították volna azt. Azt nyilván nem gondolhatom, hogy a HVB vizsgálat nélkül jutott erre az álláspontra. 

 

Ha viszont vizsgálták az ügyet, akkor nem lett volna szabad figyelembe venniük olyan körülményeket, amelyek nincsenek összefüggésben a beadványban sérelmezettekkel.

Az ugyanis semmire sem bizonyíték és semmi alól sem mentesít, hogy négy évvel ezelőtt „szó szerint ugyanaz az írás jelent meg a jegyző tollából, mint amit a beadványozó most, 4 év elteltével kifogásol” (Szó szerinti idézet a határozatból.)

Csúsztatásnak vélem az indoklásnak ezt a kitételét, mert azt állítja, hogy a négy évvel ezelőtt megjelent cikket kifogásolom. Ezt már csak azért sem tehettem, mert a korábbi években megjelent választással kapcsolatos jegyzői cikket nem olvastam, legalábbis nem emlékszem rá. Tehát ismét rögzítem, hogy a 2010. szeptember 20-án megjelent cikkel kapcsolatos a kifogásom!

 

Ügyemmel nincs semmilyen összefüggésben a határozatban hivatkozott Padisák Mihály. Nevezett, feltételezésem szerint nyelvhelyességi szempontból nézte át az írást. Nincs róla tudomásom, hogy választási szakértő lenne, és ha igen, akkor is irreleváns beadványom tekintetében, hogy a kifogásolt cikknek ki volt a korrektora. Nevének említése nem gyengíti és nem is erősíti kifogásomat. Nem értem miért került be neve a határozatba, miért volt ez vizsgálat tárgya.

Téves a HVB azon kijelentése, hogy a „2010. október 3-i helyhatósági választásokon sem egyetlen „csapat” propagálja önmagát.”

 A „csapat” önmegnevezést kizárólag a Szarvady Attila által vezetett  jelölt-csoport használja. A 2010. szeptember 20-án megjelent újságcikkben hat képviselőjelöltjük szintén hangsúlyosan használja a „csapat” szót, ami a választási iroda vezetőjének  cikkével együtt egyértelműen azt sugallja a választóknak, hogy rájuk kell szavazniuk.

 

Nem áll helyt a HVB határozatában az a kijelentés, hogy a „csapat szó hangsúlyozása ugyanis nyilvánvalóan nem egy konkrét szerveződésre, hanem az együttműködés fontosságára utal.”

Megítélésem szerint a kiadványokban és a helyi újságban megjelent cikkek pontosan a HVB megállapításának ellenkezőjére utalnak.   

 

Nem tartom törvényes eljárásnak, hogy a HVB az érdemi vizsgálat nélküli elutasítást úgy értelmezi, hogy ügyemben a választási iroda vezetőjére nézve kedvező megállapításokra jut egyoldalú és félreértelmezett érdemi taglalás mellett. És mindezt a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra hivatkozással teszi.

 

Tisztelettel kérem, hogy a beadványommal kapcsolatos, a vonatkozó törvénynek nem megfelelő határozatot a HVB semmisítse meg és folytasson le új eljárást a Ve. 77.§ (5) bek-ben foglaltak szerint és indoklásában tartózkodjon a választási irodavezető írásainak egyoldalú dicséretétől és olyan cikkekre és személyekre hivatkozásoktól, amelyek sehogyan sem kapcsolódnak az ügyhöz.

 

Csobánka, 2010-09-27.

 

 

                                           Tisztelettel

 

                                                                                  Kleer László

                                                                       2014. Csobánka, Bem utca 14.

                                                                               

Ügyemben tájékoztatást a következő e-mail címemen kérek:

kleerlaszlo@gmail.com
 

______________________________________________________________________________

Pest Megyei
Területi Választási Bizottság

1052 Budapest, Városház u. 7.

1364 Budapest, Pf. 112.

T. 317-6423,  Fax. 318-1946

 

 

Kivonat

a Pest Megyei Területi Választási Bizottság

2010. szeptember 28-i ülésének jegyzőkönyvéből

 

1.      Kleer László (2014 Csobánka …………..) fellebbezése a Csobánka székhelyű HVB 65/2010. (IX.25.) sz. határozata ellen

 

A bizottság egyhangúlag az alábbi határozatot hozta.

 

145/2010. (IX.28.) sz. TVB határozat

 

A Pest Megyei Területi Választási Bizottság Kleer László fellebbezését a Csobánka székhelyű HVB 65/2010. (IX.25.) sz. határozata ellen  a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (továbbiakban Ve) 105./A. § (3) f) pontjában és 81. § (1) és (4) bekezdésében biztosított jogkörében elutasítja a HVB határozat helybenhagyása mellett.

 

Ezen határozat ellen a Ve. 82. § (1) bekezdése és 83. § (2) bekezdése alapján a Pest Megyei Bírósághoz címzett, de a Pest Megyei Területi Választási Bizottsághoz benyújtott felülvizsgálati kérelemmel lehet élni, úgy, hogy az legkésőbb a döntés meghozatalától számított két napon belül megérkezzen.

Felhívom figyelmét, hogy a Ve. 84. § (1) bekezdése alapján a bírósági felülvizsgálati eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező, de a jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat.

Felhívom figyelmét továbbá arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. Közigazgatási Jogegységi Határozata értelmében az 1997. évi C. tv. 82. § (1) és 84. § (2) bekezdésében szabályozott bírósági felülvizsgálat iránti nemperes eljárás nem tárgyi illetékmentes. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. tv.. 39. § (3) b) pont 1. francia bekezdése és 42. § (1) h) pontja alapján az eljárás illetéke 7.500 forint, melyet az eljárás megindítása iránti kérelem előterjesztésekor kell megfizetni.

I n d o k o l á s

Kleer László 2010. szeptember 24-én a Helyi Választási Iroda függetlenségének kérdése kapcsán intézett levelet a HVB elnökéhez. Levelében előadta, hogy hat képviselő és egy polgármester-jelölt egy csapatként indulnak, így szerepel ez választási szórólapjaikon és rendezvényeiken is ez kerül előtérbe. Politikai marketingjüket a „csapat” szó köré építették. Ugyanakkor a közpénzből működő hivatalos helyi lapban, a Csobánka újság szeptemberi számában dr. Finta Béla jegyző „Választók iskolája” című írásában 12 alkalommal szerepel hangsúlyosan a „csapat” szó, illetve annak valamilyen szóösszetétele. Megítélése szerint dr. Finta Béla jegyző választási ismeretek ürügyén áttételesen kampányol a jelöltek egy csoportjának. Kéri, hogy a választási iroda élére olyan személyt nevezzenek ki, aki képes elfogulatlanul ellátni feladatát.

 

A Csobánka székhelyű HVB 65/2010. (IX.25.) sz. határozatával megállapította, hogy a beadványt annak tartalma alapján kifogásnak tekinti és azt érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Megállapította a bizottság, hogy a beadványozó jogszabálysértést nem jelölt meg, valamint a kifogásolt írás szeptember 20-án jelent meg, ehhez képest szeptember 22-ig kellett volna megérkeznie a beadványnak, mely elkésett. Szükségesnek tartotta azonban rögzíteni a bizottság, hogy a kifogást annak határidőben és szabályszerű tartalommal történő benyújtása esetén is elutasította volna, mint minden elemében téves feltételezésekre épülő, alaptalan kifogást.

 

Kleer László 2010. szeptember 27-én fellebbezést nyújtott be a HVB határozata ellen, melyben előadta, hogy a HVB-nek érdemi vizsgálat nélkül kellett volna elutasítania a beadványt. A HVB azonban az ügy érdemi vizsgálatába kezdett, de eközben nem vette figyelembe, hogy beadványa nem egy négy évvel korábban megjelent írásra vonatkozik. Ismét rögzíti, hogy a 2010. szeptember 20-án megjelent cikkel kapcsolatos a kifogása. Kéri a HVB határozat megsemmisítését és új eljárás lefolytatását.

 

A Pest Megyei Területi Választási Bizottság a benyújtott iratokat megvizsgálva megállapította, hogy a HVB határozata jogilag helytálló, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

K.m f.

                                                                                              dr. Kenéz Tibor sk.

              elnök

A kiadmány hiteléül:

 

Dr. Takács Mária

 




Csobánka sok oldala

ÖnKormányoz?

Csobánka Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat












Pest Megyei
 Katasztrófavédelmi Igazgatóság



Myto pod Dumbierom