Rádió Csobán
"Természetesen Csobánkán"

 

26/320-146

radio@radiocsoban.hu

2014 Csobánka, Holdfény utca 6.

 

 

 

Honlap Fel Rádió Csobán műsor Csobánkai Időjárás Testület és Hivatal Rádió Csobán története Technika Munkatársak Archívum Hangtár Sport Képek Csobánkáról
 
Időjárás Csobánkán és környékén

 

 

Csütörtökön! KUKA

 

 

Sertést tartók

figyelmébe

 

 

Szombaton vízre szálltak a Bécs-Budapest Kajak-Kenu és Evezős teljesítménytúra résztvevői. Az osztrák fővárosból induló sportesemény méltó a szuper-maratoni névhez, hiszen 5 nap alatt, közel 300 km-t eveznek a túrázók. A 70 hajóegység között van túra kajak és kenu, de evezős hajók is képviseltetik magukat. Az indulók között a legidősebb egy 69 éves hölgy, aki egy valódi Duna-imádó vízitúrás. A fiatalabb generáció is képviselteti magát, két 5 éves kislány is megteszi a távot, mindketten édesapjukkal indulnak, túrakenuban.

Az indulás előtt Beck Mónika kérdezte Vaskúti Mátét

Augusztus 20-án érkeznek Budapestre. A rajtnál, Bécsben, Patyi Melinda és Vereckei Ákos. A start szalagot jelképesen ők vágják át. Az olimpiai bronzérmes, többszörös világbajnok kenus, Kozmann György a vízen kíséri a teljesítménytúra résztvevőit!

 

I. T-mobil Bécs-Budapest Kajak-Kenu és Evezős teljesítménytúra       2009 augusztus 15.

Elrajtolt a szupermaratoni csapat!

 Ma, 14 órakor Vereckei Ákos és Patyi Melinda elindította az I. T-Mobile Bécs-Budapest kajak-kenu és evezős teljesítménytúra résztvevőit. A bécsi indulás nagy feltűnést keltett a Duna partján. A színes hajók kavalkádja, a túrázók készülődése nem mindennapi látvány volt Bécsben.

 Sikeres megérkezést követően, a hajókat lepakolták és vízre bocsájtották az evezősök. Előkerültek a túraevezés elengedhetetlen kellékei: naptej, kalapok, zászlók. Ez alatt, a legkisebb korosztály boldogan pancsolt a vízben. Matyi (5 éves) rutinos túrázó, már pici korától kezdve járja a hazai vizeket. Édesapja külön számára készíttetett egy kenulapátot.

 Sokan kíváncsiságból, de van, aki az evezés élvezetéért vállalkozott erre a túrára.  Egyben, mind a 69 hajóegység 130 tagja egyetértett, a cél: teljesíteni a 300 km-es túratávot.

 A délutáni sikeres zsilipelés után, mindenki nekivágott a mai szakasz teljesítésének. Az esti órákban érkezett a csapat az első, bécsi állomásra – Fischamendbe.

 A holnapi cél Pozsony. Az időjárási előrejelzések szerint meleg, napsütéses időben vághatnak neki a résztvevők a 40 km-es távnak.

 

Beck Monika

 

   Kakas Matyi

 

 

I. T-mobil Bécs-Budapest Kajak-Kenu és Evezős teljesítménytúra       2009 augusztus 16.

Pozsonyba érkezett a csapat

 Korai ébredés, csomagolás után a reggeli órákban elindultak az I. T-Mobile Bécs-Budapest kajak-kenu és evezős teljesítménytúra résztvevői.  Napsütésben és látnivalóban nem volt hiányuk a túrázóknak.

 A Dunán gyorsan haladva, kényelemes tempóban érték el a csapatok az osztrák-szlovák határt.  A Morva folyó torkolatánál megtekinthették Dévény várát, mely már messze látható a vízről.

Itt történt egy borulás is. A Morva-Duna találkozásánál egy indián kenu felborult. A vízi mentő csapat gyorsan a legénység segítségére sietett, így nem történt nagyobb baj.

 

A határt elhagyva, jó hangulatban folytatták útjukat a túrázók.  Ezen a szakaszon nagy a hajó forgalom, így a hullámok jelentették a legénységek részére a legnagyobb kihívást.

 A pozsonyi táborba megérkezett Kozmann György is, aki saját hajóján fogja kísérni a túrát. Ásványvizet, csokoládét fog osztogatni a vizen. Ha valaki elfáradna, megpihenhet hajóján. Az olimpikon, tavasszal már bejárta ezt a távot. Akkor eltervezte, hogy mindenképpen részt vesz a túrán és segíteni fogja az evezősöket.

 A teljesítménytúra résztvevői holnap hazai vizekre eveznek. Újabb könnyű szakasz következik, 50 km-es táv vár a csapatokra.

Beck Monika

   Vaskuti Máté és Kozmann György                      Patyi Melinda 

 

 

I. T-mobil Bécs-Budapest Kajak-Kenu és Evezős teljesítménytúra       2009 augusztus 17.

Hazai vizeken eveztek a túrázók

   Vaskuti Máté                     

Reggel a napsugarak ébresztették a tábort Pozsonyban. Hosszú táv várt mindenkire, ezért már korán vízre szálltak az I. T-Mobile Bécs-Budapest kajak-kenu és evezős teljesítménytúra résztvevői.   

 Pozsonyból elindultak a magyar határ irányába. A dunacsúnyi duzzasztó előtt a Duna lelassul, és szinte egy nagy tengerré alakul át. Ez látványban felülmúlhatatlan, viszont, megnehezítette az evezősök tájékozódását. Kozmann György segített a csapatot irányítani a kialakított útvonalon. Az átemelés során 400 m-t kellett a túrázóknak kézben vinni hajóikat.

 A vízre szállást követően a Mosoni Duna ág várt a túrázókra. A növény- és állatvilágban gazdag környezet kellemesebbé tette az evezést. A verseny hajók szinte siklottak a tükörsima vízfelületen.

 A Dunakiliti zsilipnél újra partra szálltak a résztvevők, és ismét kézben emelték át a hajókat. A nehézségek ellenére a hangulat nagyon jó a táborban.

 Az esti tábortűznél a fáradt csapat csak dicsérő szavakat kapott. Mihály Tibor az evezős szövetség alelnöke, külön köszönetet mondott mindenkinek az átemelések során nyújtott segítségét. Ezzel evezősök és kajakosok között örök barátság jött létre. Holnap a legnehezebb szakasz vár az hajóegységekre, közel 80 km-es táv leküzdése a cél.

Beck Monika

 

 

I. T-mobil Bécs-Budapest Kajak-Kenu és Evezős teljesítménytúra       2009 augusztus 18.

Az evezősök megküzdöttek a legnehezebb szakasszal

 A mai Ásványráró-Neszmély közötti táv az I. T-Mobile Bécs-Budapest kajak – kenu és evezős teljesítménytúrának a leghosszabb szakasza. Közel 80 km-t eveztek a résztvevők.

 Madárcsicsergésre és felhős égboltra ébredt reggel a tábor. Nagy megmérettetés várt mindenkire.

Szerencsére a felhők elmentek, előbújt a nap, és kellemes Észak - nyugati szél segítette a túrázókat a vízen.  

 Elhagyva Ásványrárót és az Öreg-Duna ágát, erős hajóforgalommal találták szembe magukat a csapatok. Közel hat szállodahajó okozott némi problémát. A résztvevők elmondták, hogy „olyan érzés volt, mintha a hullámok tengerré változtatták volna a Duna ezen szakaszát”.

   Vaskuti Máté

 Komáromnál sem jelentett nagy kihívást a lekötött uszályok és bárkák közötti haladás.  A hajóforgalom által keltett hullámokra kellett fokozottan figyelni.

 Még egy érdekesség adódott a vízen. Kőzátonyok alakultak ki a Duna medrében, ezáltal álló hullámok képződtek. Szerencsére, minden hajóegység fegyelmezetten vette ezeket az akadályokat. A szervezők elmondták, ma sem volt borulás.

 Minden evezős jól bírta a mai hosszú távot. Kozmann Gyuri továbbra is segítette a túrázókat. Az első hajóegység már 12.45 órakor befutott a mai, neszmélyi táborba. 

 Az ötödik napon könnyű táv vár mindenkire, 40 km leküzdése és Visegrád elérése a cél.

 Beck Monika

 

 

I. T-mobil Bécs-Budapest Kajak-Kenu és Evezős teljesítménytúra       2009 augusztus 19.

Befutó előtt

Az I. T-Mobile Bécs-Budapest kajak-kenu és evezős teljesítménytúra résztvevői egy könnyű szakasz megtétele után érkeztek a történelméről híres Visegrád városába.

Ez volt a teljesítménytúra első olyan napja, amikor a résztvevőknek nem kellett hajnalban felkelniük. Neszmélyből elindulva a Dunakanyar olyan természeti szépségeit láthatták a túrázók, amit csak a víz felől lehet megcsodálni. Az evezést segítette a tükör sima víz, és a páratlan szélcsendes idő.

Esztergomba érve a vár és Bazilika látványa tárult a túrázók szeme elé. Voltak, akik nem csak kívülről, de a fáradságot nem kímélve, belülről is megtekintették a magyar állam megalakulásának történelmi helyszíneit. A túravezetőt (Varga János) követő csónakok evezősei Párkányból csodálták meg a jobb parti panorámát. Közben élvezték a város gasztronómiai lehetőségeit.

Ez a nap a csordogálásról, és a kulturális élményről szólt. Tovább haladva a Dunán, az evezősök elérték a mai tábor helyét, Visegrádot. A vár, a Salamon torony a folyóról nézve csodálatos látványt nyújtott a résztvevők részére.

A túrázók egy csoportja a Helemba sziget alatt hatalmas fürdést csapott, a Duna közepén lévő kristály tiszta kavicsos zátonyon.

Ma sem volt borulás, a befutónál adódott csak nehézség. A tábor, ezen szakaszán gyorsabbá válik a Duna folyása. Az öbölbe jutásnál kialakuló örvények és hullámok leküzdése volt a nap egyetlen nehézsége.

Ma este a csapat különleges élményben részesül, Visegrádon a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot tekinthetik meg.

Közeledik a túra vége. Holnap Budapestre indul a csapat, beérkezés délután 14 órakor.

Beck Monika

 

   Kozmann György    

 

300 kilométer, 5 nap, 3 ország, 1 cél....... ezt teljesíteni!  69 hajóegység, 130 fő - nekik sikerült!

Idén első alkalommal szervezte meg az I. T-Mobile Bécs-Budapest kajak-kenu és evezős teljesítménytúrát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Bécs-Budapest Szupermaraton Szervezőbizottsága és a Magyar Evezős Szövetség. Azt a sporteseményt, ahová közel 70 hajóegység és 130 résztvevő jelentkezett. Indultak túrakajakok-kenuk, és evezős hajók. A feladat, meghódítani a Dunát, Bécstől Budapestig.  Három ország, egy folyó – ez volt a közös bennük.

 

A túra augusztus 15-én Bécsből indult és Pozsony, Ásványráró, Neszmély, valamint Visegrád érintésével, 300 kilométer megtétele után Budapesten ér véget Nemzeti Ünnepünk napján, 2009. augusztus 20-án.

 Az öt Dunán töltött nap alatt a résztvevők nemcsak teljesítőképességüket tették próbára, hanem sajátos szemszögből ismerhették meg az érintett országok, városok kultúráját, kincseit.

Befutó 2009.08. 20-án Budapesten, a Római parton (III. Nánási út 53.). A teljesítménytúra zárásaként színes programmal várják a szervezők a túrázókat és az érdeklődőket.

 Az eseményen találkozni lehet „régi” Nemzetközi Duna túrásokkal, valamint szupermaratoni futókkal is. Az ünnepélyes díjátadó programon részt vesznek kajakos olimpiai bajnokaink, Kovács Katalin és Janics Natasa, akik az elmúlt hétvégén kiválóan szerepeltek és aranyérmekkel tértek haza az idei kanadai sprintvilágbajnokságról.

 Vízi programokban is lesz részük a Duna szerelmeseinek, Kozmann György és a magyar sárkányhajó válogatott tagjai tartanak bemutatót a befutó helyszínén!

 A rendezvény 12 órakor kezdődik, a túra résztvevői 13-15 óra között érkeznek Budapestre, ünnepélyes díjátadás 15.30 órakor lesz.

 

 

I. T-mobil Bécs-Budapest Kajak-Kenu és Evezős teljesítménytúra       2009 augusztus 20.

  

   Beck Monika

     

Megcsináltuk!

Vége a nagy kalandnak, célba értek az I. T-Mobile Bécs-Budapest kajak-kenu és evezős teljesítménytúra indulói. Kovács Katalin és Janics Natasa is adott át díjakat.

Bécsből indult 6 napja 69 hajóegység, hogy 300 km-t evezve eljussanak a célig. 3 országon keresztül, zsilipelés és átemelések után csütörtökön érkeztek Budapestre. Az első hajó már a déli harangszóval egy időben kikötött a célban.  Ahol már barátok, családtagok várták a túrázókat.

Voltak, akik fáradtan szálltak ki a hajóból, de mosolyogva mondták „nagy élmény volt, túrázni jöttünk, végül versenyeztünk az idővel”. Mások csatakiállítással futottak be. A csapat egyen pólóba, zászlóval a hajón érkezett haza. A legénység szóvivője, csak ennyit mondott „ilyen időben, csak jól tudtuk érezni magunkat”.

A parton állt egy fürtös hajú kislány, aki a testvérét várta. Kakas Matyit, aki mindenki szívébe belopta magát. Lelkesen mesélt élményeiről „apu megengedte, hogy bemenjek a vízbe, de csal térdig”. Arra a kérdésre, hogy mit csinált a hajóban csak annyit mondott „nem lehetett játszani, eveztem én is”.

Az ünnepélyes díjkiosztó ünnepségre Kovács Katalin és Janics Natasa is elment. Kati azt mondta, hogy ő is szívesen indult volna. „Gratulálok minden résztvevőnek, ennyit evezni óriási teljesítmény. Ha előbb lett volna a világbajnokság, én is szívesen elindultam volna, hiszen a versenyévad végén mi is szoktunk túrázni a családdal. Mindenki győztes, aki teljesítette a távot!”  - mondta Kati, a kanadai világbajnokság sztárja.

Janics Natasa arról mesélt, hogy édesapja is többször teljesítette a Dunán a Bécs és Budapest közötti távot, „egyszer még Petrovics Kálmánnal is leeveztek Budapestig közösen Bécsből”, mondta Natasa.

A díjátadók között volt Bartók Miklós is, a versenyt támogató T-Mobile szponzorációs menedzsere.

Kozmann György is partra szállt a célban. „Nagyon jól éreztem magam, nagyon jó kis csapat állt össze. Az idő pedig nekünk kedveskedett”, majd mosolyogva állt össze egy csoportképre sporttársaival.

Az eseményre kilátogatott id. Komlósi Jenő is, aki az elsők között evezte le 1958-ban a Bécs-Budapest közötti távot.

Egyben mindenki egyetértett, nagyon jó túra volt, így jövőre újra nekivágnak a 300 km-es távnak!

 
Csobánka sok oldala

ÖnKormányoz?

Csobánka Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Pest Megyei
 Katasztrófavédelmi IgazgatóságMyto pod Dumbierom