Rádió Csobán
"Természetesen Csobánkán"

 

26/320-146

radio@radiocsoban.hu

2014 Csobánka, Holdfény utca 6.

  

 

 

Honlap Fel Rádió Csobán műsor Testület és Hivatal Rádió Csobán története Technika Munkatársak Rendezvények Archívum Hangtár Sport Képek Csobánkáról
 
Időjárás Csobánkán és környékén

 

 

Csütörtökön! KUKA

 

 

Sertést tartók

figyelmébe

 


Az iskola bezárásáért már polgármesteri ciklusának kezdete óta kardoskodik Winkler Sándor Józsefné, ........
(Pedig erről nem is beszélt a választás előtt.)

Az abcug.hu cikke ide kattintva olvasható.


 
 

Nem a tó a hibás, ha a kacsa nem tud úszni!
 

Tisztelt Képviselőtestület!

Megdöbbenve olvastuk az Index által átvett és közölt elemző cikket, melyben Csobánka polgármesternője az alábbiakat nyilatkozta: „Csobánka rossz hírnevének egyedüli oka a falu általános iskolája, ahol a szakmailag inkompetens tanárok nem tudják, de inkább nem is akarják kezelni és nevelni a gyerekeket.” 

Mivel a cikkben minden érintett megszólal, furcsálljuk, hogy az iskola részéről nem szerepel senki, holott a cikk szerzői – akkor – kíváncsiak voltak az iskola véleményére is.

A legkönnyebb - a kiszolgáltatottsága és védtelensége révén - az iskolára hárítani minden baj okát, holott a súlyosan hátrányos helyzetű gyerekeket és a hozzá kapcsolódó helyzetet nem mi teremtettük meg, nem állt szándékunkban csak ilyen gyerekekkel foglalkozni. Sosem menekültünk el a problémák elől – legalábbis akik itt maradtunk, már több éve ezt tesszük –, és arra törekedtünk, hogy az ide járó gyerekeknek emberséget, számukra megfelelő tudást biztosítsunk.

Speciális gyerekek speciális oktatást igényelnek. Ezt biztosítani kéne, de iskolánkban semmilyen feltétele nem volt meg ennek. Sőt az önkormányzati fenntartás időszakában megszüntették a fejlesztő pedagógusi és gyógypedagógusi státuszt. A személyi feltételek hiánya mellett semmilyen anyagi támogatást nem kapott az iskola, hogy magasabb színvonalú oktatás jöjjön létre, így mindenki, lehetőségei szerint, saját anyagi hozzájárulásával vitt többletet az órai vagy más időbeosztású foglalkozására.

De – nyomatékosan hangsúlyozzuk – igenis nevelési-oktatási tevékenység folyt – ízig-vérig. Ezt bizonyítja – ne menjünk messzire – a helyi CBA bolt néhány fiatal dolgozója, akik innen kikerülve végezték el szakirányú középiskolájukat. Nagy többségük tisztességgel továbbtanult /felvételi papírjaik igazolják/, vannak, akik leérettségiztek, sőt egyetemre felvételizett diákról is tudunk. 

És igen, az oktatás mellé az Élet bejött az iskolába, de valótlan azt állítani, hogy csak rendőrrel lehetett megfékezni a konfliktusokat. Számtalan komoly problémával tudott megbirkózni a tantestület. Az iskola átjárhatósága révén /ide az ment be, aki akart, lévén portás sem volt/, kívülről hozott tettlegességig fajuló ügyben már nem pedagógiai hanem rendőrségi problémáról beszélünk. Aki valamelyest jártas és mozgott ilyen marginális közegben, az megérti a problémák lényegét és súlyát. Ugyanolyan kiszolgáltatott helyzetben voltunk/vagyunk mint most az iskola nélkül maradt gyerekek. A polgármesternő nem vette a fáradságot, hogy betekintsen ebbe, hogy milyen küzdelmekkel járó munka folyik az iskolában. A körülményeket NEM MI IDÉZTÜK ELŐ.

Ebből kifolyólag határozottan visszautasítjuk azokat az egyoldalúan közölt és valótlan állításokat, mely konklúzióként közli, hogy Csobánka problémája az iskola pedagógusainak szakmai inkompetenciája. Mindez a kijelentés sértő és szakmai hitelünket rontja.

Néhány tény: sokan dolgoztunk máshol, nem a hiányos és inkompetens szakmai munkánk miatt kerültünk Csobánkára. Ahol dolgoztunk állíthatjuk, magas színvonalon és elismerten dolgoztunk. Az itteni munkánkat értékelhetik azok az igazgatók /kinevezettek és megbízottak, beleértve a jelenlegi csobánkai képviselőtestületben ülő volt kolléganőt és a jelenlegi óvodavezető nőt, a KLIK munkatársait/, akik láttak minket munka közben, óralátogatáson értékelték szakmai tevékenységünket. Panaszuk nem volt, az „áldott” körülményekhez képest tudásunk legjavát adtuk bele. Tehát a polgármesternőnek semmilyen alapja nincs ilyet kijelenteni, valójában az ő alkalmasságát kérdőjelezi meg, ha ilyen össztelepülési problémát „valaki vigye el a balhét”-szinten értelmezi. Nem a tó a hibás, ha a kacsa nem tud úszni! – mondja a bölcs mondás.

Tudjuk, hogy ez csak a mi véleményünk, egyet lehet vele érteni vagy vitatkozni vele, de munkánkról a fentieken kívül a település cigánysága alkothat véleményt, mert ők tapasztalták meg, élték át velünk együtt a mindennapi lét küzdelmét. A település más rétegétől ért rejtett és lappangó – sosem nyilvános – iskolai ellenérzés megfoghatatlan számunkra, mert sosem járt benn senki, és látogatott órákat, szabadidős tevékenységet vagy bármilyen munkafolyamatot, hogy egyáltalán megtudja, milyen tevékenység zajlik, és tisztességgel megfogalmazhassa kritikus véleményét.

Mindezekért ki- és helyreigazítást kérünk a fent említett kifogásaink miatt.  

Csobánka, 2016. július 26.

aláírók:

a volt Petőfi Sándor Általános Iskola tanárai

Balázs Gyula, Herczku Anikó, Horváth Rebeka, Papp Zsuzsa, Peltzer Zsuzsa, Zajti Gábor

 

kapják:

Neuberger Eszter újságíró, szerkesztő

Winkler Sándor Józsefné polgármester

Csobánka képviselőtestülete
Csobánka sok oldala

ÖnKormányoz?

Csobánka Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Pest Megyei
 Katasztrófavédelmi IgazgatóságMyto pod Dumbierom