Rádió Csobán
"Természetesen Csobánkán"

 

26/320-146

radio@radiocsoban.hu

2014 Csobánka, Holdfény utca 6.

 

 

 

Honlap Fel Rádió Csobán műsor Csobánkai Időjárás Testület és Hivatal Rádió Csobán története Technika Munkatársak Rendezvények Archívum Hangtár Sport Képek Csobánkáról
 
Időjárás Csobánkán és környékén

 

 

Csütörtökön! KUKA

 

 

Sertést tartók

figyelmébe

 

 

Csobánka község Önkormányzat

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA

2014 Csobánka, Fő út 1.

Szám: 102010. HVB                                                                   Tárgy: HVB-határozat közlése

 

KIVONAT

 

Készült a Helyi Választási Bizottság 2010. szeptember 29.-i ülésének jegyzőkönyvéből.

 

Csobánka község Helyi Választási Bizottsága (3 igen szavazattal, egyhangúlag) az alábbi határozatot hozta:

 

67/2010.(IX.29.) HVB-határozat

 

Csobánka község Helyi Választási Bizottsága - A választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. (továbbiakban: Ve.) 105/A.§ (2) bek. d./ pontjában rögzített hatáskörében eljárva – a Jékey Eszter helyi lakos által „a 66/2010.(IX.25.) HVB-határozatban megtévesztő tartalmúnak minősített választási szórólap törvénytelen terjesztése” tárgyában 2010. szeptember 27.-én benyújtott, 1219-112/2010. ikt.sz. választási kifogásnak nem ad helyt.

 

A fenti döntésről – a helyben szokásos módon történő nyilvánosságra hozatala mellett – Jékey Eszter beadványozót az általa megadott e-mail címen rövid úton, továbbá postacímén is értesíteni kell.

 

A Bizottság fenti döntése ellen - a Ve. 79.§ (1) bek.-e értelmében – bármely választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, illetve az ügyben érintett jogi személy fellebbezést nyújthat be a Helyi Választási Bizottsághoz, úgy, hogy az legkésőbb a HVB fenti döntésétől számított 2 napon belül – azaz 2010. október 1.-én 16 óráig – megérkezzen a HVB-hez. A fellebbezésnek tartalmaznia kell a Ve. 80.§ (4) bek-ben felsoroltakat.

 

Indoklás:

 

Jékey Eszter (továbbiakban: Beadványozó) választási kifogásában sérelmezte, hogy noha a 66/2010.(IX.25.) HVB-határozatával a Helyi Választási Bizottság megállapította Winkler Sándor Józsefné polgármester-jelölt és képviselőjelölt társai közös választási szórólapjának megtévesztő voltát, s ezért előbb nevezetteket el is tiltotta annak további terjesztésétől, 2010. szeptember 26.-án este 19 órakor dr. Beöthy-Molnár András képviselő-jelölt személyesen adta át nekik megtévesztő szórólapját.

A Beadványozó véleménye szerint ez kimeríti a választási csalás Btk. 221.§ e) pontjában leírt megtévesztés törvényi tényállását, ezért – bizonyítékként vállalva tanúkénti meghallgatását is - kérte a Helyi Választási Bizottságot, hogy saját hatáskörében tegyen meg mindent a választás tisztaságának betartása és betartatása érdekében – s amennyiben erre lehetősége van, a Bizottság járjon el az érintett hatóságoknál a büntetni rendelt tevékenység kivizsgálása ügyében is.

 

A Ve. tárgyra vonatkozó, alkalmazott jogszabály-helyei:

 

77. § (1) Kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetőleg a választás és a választási eljárás alapelveinek (3. §) megsértésére (a továbbiakban együtt: jogszabálysértés) hivatkozással bárki benyújthat.

A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított 2 napon belül megérkezzen. A választási bizottság a benyújtott kifogásról a beérkezésétől - áttétel esetén az elbírálására jogosult választási bizottsághoz történő beérkezésétől - számított 2 napon belül dönt.

 (2) A kifogásnak tartalmaznia kell

a) a jogszabálysértés megjelölését,

b) a jogszabálysértés bizonyítékait,

c) a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és - ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér - postai értesítési címét,

d) a kifogás benyújtójának választása szerint telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetőleg kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.

 

Miután a benyújtott választási kifogás a fenti törvényi feltételeknek eleget tesz, azt a Helyi Választási Bizottságnak érdemben tárgyalnia kellett, de a tárgyalást (a Beadványozót is értesítve erről) 2010. szeptember 27.-i üléséről szeptember 29.-i ülésére halasztotta, hogy megvárhassa a 66/2010.(IX.25.) HVB-határozattal szemben időközben benyújtott fellebbezés elbírálását is – tekintettel arra, hogy addig a választási kifogásban is hivatkozott HVB-határozat sem volt jogerős.

 

Kétségtelen, hogy előbb hivatkozott határozatában a Bizottság – egy másik választási kifogást elbírálva - már korábban megállapította, hogy Wikler Sándor Józsefné polgármester-jelölt megsértette a választási eljárás - 1997. évi C. tv. (továbbiakban: Ve.) 3.§ a.) és d.) pontjában rögzített – alapelveit azzal, hogy a HVB által szervezett 2010. szeptember 24.-i, a jelöltek bemutatása és bemutatkozása céljával megtartott Választási fórumon általa és jelölt-társai által osztogatott „Tiszta úton, elhivatottan a közjóért” c. választási szóróanyaga valótlanul tünteti fel őt „a Fidesz-KDNP ajánlásával polgármester jelölt” címen. E 66/2010.(IX.25.) sz. HVB-határozatát azonban a Pest Megyei Területi Választási Bizottság – Zsebe Zsolt FIDESZ-KDNP közös meghatalmazott e határozat elleni fellebbezését elbírálva – megváltoztatta, oly módon, hogy az alapját képező választási kifogást elutasította.

 

Az erről szóló 146/2010.(IX.28.) sz. TVB-határozat indoklása szerint: „miután Winkler Sándor Józsefnét képviselő-jelöltként a Fidesz, polgármester-jelöltként pedig a KDNP jelöli, ezért a szórólapon feltüntetett információ” – miszerint Winkler Sándor Józsefné a FIDESZ-KDNP polgármester-jelöltje – „nem jogszabályellenes”.

 

A Helyi Választási Bizottság – figyelemmel arra, hogy az általa első fokú határozatában megtévesztőnek minősített szórólap egyetlen szóval sem említi Winkler Sándor Józsefné képviselő-jelöltségét – változatlanul megtévesztőnek tartja ugyan a szórólap tartalmát, de a még nyitva álló eljárási határidők rövidségére, s így arra is tekintettel, hogy egy esetleges bírósági felülvizsgálat eredménye sem lehetne már hatással a választások tisztaságának biztosítására, a Területi Választási Bizottság döntését tudomásul veszi.

 

Miután pedig a TVB döntése szerint a megtévesztő tartalmú szórólap nem jogszabályellenes, ebből következően dr. Beöthy-Molnár András képviselő-jelölt a szórólap terjesztésével jogszabálysértést sem valósíthatott meg.

 

Fentiek alapján a HVB a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

 

Sándor László s.k.                 id. Szekeres István s.k.               Nagy István s.k.

(HVB-elnök)                            (HVB-tag)                                    (HVB-elnök-h.)

 

 

 

A jegyzőkönyvi kivonat hiteléül:

 

 

Csobánka, 2010. szeptember 29.

 

 

 

Dr. Finta Béla s.k.

HVI-vezető




Csobánka sok oldala

ÖnKormányoz?

Csobánka Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat












Pest Megyei
 Katasztrófavédelmi Igazgatóság



Myto pod Dumbierom