Rádió Csobán
"Természetesen Csobánkán"

 

26/320-146

radio@radiocsoban.hu

2014 Csobánka, Holdfény utca 6.

 

 

 

Honlap Fel Rádió Csobán műsor Csobánkai Időjárás Testület és Hivatal Rádió Csobán története Technika Munkatársak Rendezvények Archívum Hangtár Sport Képek Csobánkáról
 
Időjárás Csobánkán és környékén

 

 

Csütörtökön! KUKA

 

 

Sertést tartók

figyelmébe

 

 

 

Csobánka község Önkormányzat

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA

2014 Csobánka, Fő út 1.

Szám: 8-B/2010. HVB                                                          Tárgy: HVB-határozat közlése

KIVONAT

 

Készült a Helyi Választási Bizottság 2010. szeptember 25.-i ülésének jegyzőkönyvéből.

 

Csobánka község Helyi Választási Bizottsága (3 igen szavazattal, egyhangúlag) az alábbi határozatokat hozta:

 

66/2010.(IX.25.) HVB-határozat

 

Csobánka község Helyi Választási Bizottsága - A választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. (továbbiakban: Ve.) 105/A.§ (2) bek. d./ pontjában rögzített hatáskörében eljárva – a Szigeti János helyi lakos, független képviselő-jelölt által „Winkler Sándor Józsefné polgármester-jelölt megtévesztő tartalmú választási szóróanyaga” tárgyában a HVB-hez 2010. szeptember 25.-én benyújtott (1219-108/2010. ikt.sz.) választási kifogásnak a Ve. 77.§-nak és 78.§ (1) bekezdése a-b.) pontjaiban foglaltak alapján helyt ad.

 

A Bizottság megállapítja, hogy Wikler Sándor Józsefné polgármester-jelölt megsértette a választási eljárás - 1997. évi C. tv. (továbbiakban: Ve.) 3.§ a.) és d.) pontjában rögzített – alapelveit azzal, hogy a HVB által szervezett 2010. szeptember 24.-i, a jelöltek bemutatása és bemutatkozása céljával megtartott Választási fórumon általa és jelölt-társai által osztogatott „Tiszta úton, elhivatottan a közjóért” c. választási szóróanyaga valótlanul tünteti fel őt „a Fidesz-KDNP ajánlásával polgármester jelölt” címen.

A Bizottság Winker Sándor Józsefné polgármester-jelöltet, és a fentebbi szórólapon szereplő további hat képviselő-jelöltet – név szerint Bíró Virág Nikolett, Ruskovics Andrea, Lengyel László FIDESZ ajánlásával induló képviselő-jelölteket és Dr. Beöthy-Molnár András, Paksy Gergely, Markolt György KDNP ajánlásával induló képviselő-jelölteket - mint jogsértőket, eltiltja a további jogszabálysértéstől, azaz a megtévesztő tartalmú szórólapjuk további terjesztésétől.

 

A fenti döntésről – a helyben szokásos módon történő nyilvánosságra hozatala mellett – Winkler Sándor Józsefnét és a fent nevezett képviselő-jelölteket e határozat részükre, rövid úton (e-mail címükre) történő továbbítása útján is, továbbá postai úton, Szigeti János beadványozót pedig az általa megadott e-mail címen, rövid úton kell értesíteni.

 

A Bizottság fenti döntése ellen - a Ve. 79.§ (1) bek.-e értelmében – bármely választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, illetve az ügyben érintett jogi személy fellebbezést nyújthat be a Helyi Választási Bizottsághoz, úgy, hogy az legkésőbb a HVB fenti döntésétől számított 2 napon belül – azaz 2010. szeptember 27.-én 16 óráig – megérkezzen a HVB-hez. A fellebbezésnek tartalmaznia kell a Ve. 80.§ (4) bek-ben felsoroltakat.

 

Indoklás:

 

Szigeti János (továbbiakban: Beadványozó) 2010. szeptember 25.-én, elektronikus úton választási kifogást nyújtott be a Helyi Választási Bizottsághoz. Beadványában – megalapozottan - sérelmezi azt, hogy Winkler Sándor Józsefné polgármester-jelölt megtévesztő módon más párt jelöltjének is beállítja magát – noha a 39/2010.(IX.2.) HVB-határozat tanúsága szerint ő a KDNP polgármester-jelöltje.

A Beadványozó beadványához mellékelte a „Tiszta úton, elhivatottan a közjóért” c. választási szóróanyagot, amely az előző napi választási fórumon került a kezébe – s amely az ott is bemutatkozó Winkler Sándor Józsefnét a FIDESZ-KDNP polgármester-jelöltjének tünteti fel.

A Beadványozó szerint e valótlanságot hirdető választási szóróanyag sokakat elbizonytalanít, megtéveszt, megrendít a választás tisztaságába vetett hitében, ezért kérte a választás tisztaságának megőrzését, azt, hogy a HVB ne hagyja, hogy a választást beárnyékolja a választási csalás és az ehhez hasonló tevékenységek sora. Kérte ezért, hogy a HVB tiltsa el a jelöltet és csapatát ennek a szórólapnak a terjesztésétől – továbbá utasítsa, hogy az eddig terjesztett anyagát vonja vissza, és készítsen olyan szórólapot, amelyben megmagyarázza és kiküszöböli a megtévesztés tényét.

 

Az utóbbi igény teljesítésére történő kötelezésre a HVB-nek – a Ve. 78.§ (1) bek.-ben foglaltakra figyelemmel nincs jogköre, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint határozott – tekintettel arra, hogy a választási kifogás a Ve. 77.§.-a szerinti tartalmi és formai követelményeknek egyaránt megfelel, s emellett megalapozott.

 

Hivatkozott jogszabály-helyek:

 

77. § (1) Kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetőleg a választás és a választási eljárás alapelveinek (3. §) megsértésére (a továbbiakban együtt: jogszabálysértés) hivatkozással bárki benyújthat. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított 2 napon belül megérkezzen. A választási bizottság a benyújtott kifogásról a beérkezésétől - áttétel esetén az elbírálására jogosult választási bizottsághoz történő beérkezésétől - számított 2 napon belül dönt.

 (2) A kifogásnak tartalmaznia kell

a) a jogszabálysértés megjelölését,

b) a jogszabálysértés bizonyítékait,

c) a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és - ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér - postai értesítési címét,

d) a kifogás benyújtójának választása szerint telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetőleg kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.

 

78. § (1) Ha a választási bizottság a kifogásnak helyt ad

a) megállapítja a jogszabálysértés tényét,

b) a jogsértőt eltiltja a további jogszabálysértéstől,

c) a választási eljárást vagy annak a jogorvoslattal érintett részét megsemmisíti és megismételteti.

 

 

Sándor László s.k.                 id. Szekeres István s.k.          Nagy István s.k.

(HVB-elnök)                            (HVB-tag)                               (HVB-elnök-h.)

 

 

 

A jegyzőkönyvi kivonat hiteléül:

 

 

Csobánka, 2010. szeptember 25.

 

 

 

Dr. Finta Béla

HVI-vezető

 

 

________________________________________________________________

Rádiónk megkapta és közli másolatban a HVB két igazolását. Winkler Sándor Józsefné a HVB által is igazoltan indul képviselőként a FIDESZ jelöltjeként és polgármesterként a KDNP jelöltjeként. A FIDESZ-KDNP megnevezett érintettjei vasárnap rádiónknak elmondták, továbbra is úgy gondolják, hogy megfelelő a kivitele és a fogalmazása a szóban forgó szóróanyagnak. A HVB nem jogerős határozatával szemben a Fidesz megtette a jogi lépéseket, amiről és az eredményéről alább olvashatnak.

 
 

 




________________________________________________________________________________
 

Pest Megyei
Területi Választási Bizottság

1052 Budapest, Városház u. 7.

1364 Budapest, Pf. 112.

T. 317-6423,  Fax. 318-1946

 

 

 

 

Kivonat

a Pest Megyei Területi Választási Bizottság

2010. szeptember 28-i ülésének jegyzőkönyvéből

 

 

1.      Zsebe Zsolt (2013 Pomáz, ……………) fellebbezése a Csobánka székhelyű HVB 66/2010. (IX.25.) sz. határozata ellen

 

A bizottság egyhangúlag az alábbi határozatot hozta.

 

146/2010. (IX.28.) sz. TVB határozat

 

A Pest Megyei Területi Választási Bizottság Zsebe Zsolt fellebbezése alapján a Csobánka székhelyű HVB 66/2010. (IX.25.) sz. határozatát a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (továbbiakban Ve) 105./A. § (3) f) pontjában és 81. § (1) és (4) bekezdésében biztosított jogkörében megváltoztatja az alábbiak szerint:

 

A bizottság a kifogást elutasítja.

 

Ezen határozat ellen a Ve. 82. § (1) bekezdése és 83. § (2) bekezdése alapján a Pest Megyei Bírósághoz címzett, de a Pest Megyei Területi Választási Bizottsághoz benyújtott felülvizsgálati kérelemmel lehet élni, úgy, hogy az legkésőbb a döntés meghozatalától számított két napon belül megérkezzen.

Felhívom figyelmét, hogy a Ve. 84. § (1) bekezdése alapján a bírósági felülvizsgálati eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező, de a jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat.

Felhívom figyelmét továbbá arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2/2010. Közigazgatási Jogegységi Határozata értelmében az 1997. évi C. tv. 82. § (1) és 84. § (2) bekezdésében szabályozott bírósági felülvizsgálat iránti nemperes eljárás nem tárgyi illetékmentes. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. tv.. 39. § (3) b) pont 1. francia bekezdése és 42. § (1) h) pontja alapján az eljárás illetéke 7.500 forint, melyet az eljárás megindítása iránti kérelem előterjesztésekor kell megfizetni.

I n d o k o l á s

Szigeti János 2010. szeptember 25-én kifogást nyújtott be a Ve. 3. § a) és d) pontjaira hivatkozással. Véleménye szerint az említett elvek sérültek, amikor Winkler Sándor Józsefné polgármesterjelölt megtévesztően más párt jelöltjének is beállítja magát. Kéri, hogy a HVB tiltsa el a jelöltet és csapatát a szórólap terjesztésétől, utasítsa, hogy az eddig terjesztett anyagot vonja vissza és készítsen magyarázó anyagot.

 

A Csobánka székhelyű HVB 66/2010. (IX.25.) sz. határozatával a kifogásnak helyt adott. Megállapította, hogy Winkler Sándor Józsefné polgármester-jelölt megsértette a Ve. 3. § a) és d) pontjában rögzített alapelveket azzal, hogy a HVB által szervezett 2010. szeptember 24-i, a jelöltek bemutatása és bemutatkozása céljával megtartott Választási fórumon általa és jelölt –társai által osztogatott „Tiszta úton, elhivatottan a közjóért” c. választási szóróanyaga valótlanul tünteti fel őt a „a Fidesz-KDNP ajánlásával polgármester jelölt” címen. A bizottság Winkler Sándor Józsefné polgármester-jelöltet és a szórólapon szereplő további hat képviselő jelöltet mint jogsértőket eltiltotta a további jogsértéstől, azaz a megtévesztő tartalmú szórólapjuk további terjesztésétől.

 

Zsebe Zsolt, mint a Fidesz és a KDNP képviseletére feljogosított személy 2010. szeptember 27-én fellebbezést nyújtott be a HVB határozata ellen. Előadta, hogy a szórólap hátoldalán egyértelműen megállapítható, hogy Bíró Virág Nikolett, Bruskovics Andrea, valamint Lengyel László képviselőjelölt a Fidesz ajánlásával, míg dr. Beöthy-Molnár András, Paksy Gergely, Markolt György képviselőjelöltek a KDNP ajánlásával indulnak a választáson. Winkler Sándor Józsefné esetén azért lett feltüntetve a „Fidesz-KDNP ajánlásával” kifejezés, mivel őt a Fidesz képviselőjelöltként, a KDNP pedig polgármester-jelöltként indítja a választásokon. A közös szórólap elkészítésével a két pártnak az volt a célja, egyrészt hogy az összefogást másrészt a két szervezet egymás támogatását jelezze a választópolgárok felé. Kéri a HVB határozat megváltoztatását és annak megállapítását, hogy Winkler Sándor Józsefné, illetve a további hat képviselőjelölt nem valósított meg jogszabálysértést.

 

A Pest Megyei Területi Választási Bizottság a benyújtott iratokat és a jelölt nyilvántartást megtekintve megállapította, hogy Winkler Sándor Józsefnét képviselőjelöltként a Fidesz, polgármesterjelöltként pedig a KDNP jelöli, ezért a szórólapon feltüntetett információ nem jogszabályellenes. Erre tekintettel a TVB a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

K.m f.

 

                                                                                              dr. Kenéz Tibor sk.

              elnök

A kiadmány hiteléül:

 

Dr. Takács Mária

 

 

 ________________________________________________________________________

                     




Csobánka sok oldala

ÖnKormányoz?

Csobánka Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat












Pest Megyei
 Katasztrófavédelmi Igazgatóság



Myto pod Dumbierom