Rádió Csobán
"Természetesen Csobánkán"

 

26/320-146

radio@radiocsoban.hu

2014 Csobánka, Holdfény utca 6.

 

 

 

Honlap Fel Rádió Csobán műsor Csobánkai Időjárás Testület és Hivatal Rádió Csobán története Technika Munkatársak Archívum Hangtár Sport Képek Csobánkáról
 
Időjárás Csobánkán és környékén

 

 

Csütörtökön! KUKA

 

 

Sertést tartók

figyelmébe

 

 

ORSZÁGOS VETÉLKEDŐ AZ ISKOLÁBAN

„BIBLIA A PORONDON” CÍMMEL

 

A Csobánkai Közösségi Műhely Petőfi Sándort Általános Iskolájának tantestülete még szeptemberben elhatározta, hogy az idei tanévben hagyományteremtő céllal szervezünk egy olyan országos szintű versenyt, melynek témája a cigány kisebbség kultúrája.

Decemberben tudtuk meg, hogy megjelent a Biblia cigány nyelvre fordítva. Ez adta az ötletet Zentai Georgina kolleganőnek, hogy ez legyen a verseny témája. Javaslatát  elfogadtuk. A verseny meghirdetésében a Kossuth Rádió is segített.

Nagy érdeklődés volt, ám mégis sokan kimaradtak a versenyből, mert nem tudták fedezni az utazás költségeit. Végül május 11-én három településről – Dejtár, Kálló, Vanyarc – érkeztek a résztvevők és kísérőik, Nógrád megyéből a falunkba, összesen 134-en.

 

A csobánkaiakkal együtt összesen 4 csapat versenyzett. A feladat az volt, hogy egy, a Bibliából tetszőlegesen kiválasztott jelenetet adjanak elő. A legtöbb csapatot a tékozló fiú esete ihlette meg.

Az egyéni versenyzőknek rajzversenyt hirdettünk, a rajzolóknak is egy-egy Bibliai jelenetet kellett papírra vetniük.

 

Az iskola dolgozói nagy-nagy lelkesedéssel és sok-sok munkával készültek a vendégek fogadására.

 A technikai dolgozók már kora reggel mosták az üstöket, készültek az ebédfőzésre. Előtte 300 szendvicset készítettek, teát, kávét főztek az érkezők fogadására. Közben a felsős tanulók a termeket rendezték a közösségi házban, ahol a versenyt rendeztük. A vendégeket a tanárok fogadták, kalauzolták, miközben a gyerekek, felnőttek között elkezdődött az ismerkedés, barátkozás, mely címcserékkel, és a folytatásra tett ígéretekkel fejeződött be.

 

A verseny kezdetén Török István polgármester úr köszöntötte a jelenlévőket.

A verseny előtt a Térné Prahla együttes énekese, Toldi Anita énekelt néhány dalt cigány nyelven, majd elkezdődött a versenyszámok előadása.

                                                                                                      Ördög és ...  Angyal

 

                      A tékozló fiú                                        itt is                                                           ott is

 

                                                                                                                                         Zsüri előlről

 

           Zsüri hátulról                                        Nézzünk a dolgok mögé ...                   Nehéz helyzetben vagyunk ...

 

Zsuzsa néni labdát is tud kezelni                                                                                               Kálló táncosai

 

Nagy meglepetés és öröm volt mindenki számára, hogy jelenlétével megtisztelt bennünket Dr. Székely János püspök úr, aki a zsűriben az elnök szerepét is vállalta. Eljött Dúl Géza plébános úr, aki országos cigánypasztorációs referens, valamint jelen volt Szakál Antal esperes úr Pomázról. A zsűri tagjai voltak még: Jakab Éva segítő nővér, Balogh Rezső CKÖ elnök, Dr. Imre Gábor KÉKB elnök, Isépy Gábor közösségi ház vezető és református lelkész.

A zsűrinek nehéz dolga volt, de döntöttek végül, III. helyezett lett Kálló csapata, II. helyezett Vanyarc csapata, és a két I. helyezett: Dejtár és Csobánka.

Az érkező csapatok megajándékozásán túl minden résztvevő is kapott értékes ajándéktárgyakat. Az ajándékokat a CSKM vásárolta, melyeket szponzorként kiegészített a Vodafon és a Műszaki Kiadó. A Vodafon bögréket, plédeket, terítőket, telefonos tartozékokat küldött, a Műszaki Kiadó könyveket, hangos könyveket, filmeket.

Amíg a zsűri tanácskozott, a közösségi ház nagy termében filmet vetítettünk Csobánkáról.

Eredményhirdetés után közös ebéd következett az iskolában. Míg a közösségi házban zajlott a verseny, addig az iskola technikai dolgozói főztek, terítettek, készültek a vendégfogadásra.

Elsők lettünk !!!                                     

 

 

Ebéd után folytatódott az ismerkedés, barátkozás, Balázs Gyula kollega pedig bemutatta találmányát, az Alu-Go technikát.

Ezt követően a katolikus templomban folytatódott a program, Dr. Székely János Püspök úr szólt a jelenlévőkhöz, tanulságos történeteket mesélt a Bibliából, egy-egy szónoklat között gitározott, együtt énekelt vele mindenki.

Ezzel zárult a közös program, majd a vendégek egy része elment a Szentkút forráshoz, vagy sétálgattak a faluban, megnézték Csobánkát.

 

Tartalmas, hangulatos nap volt.

Láttuk, éreztük mindannyian, az ilyen alkalmak nagyon fontosak gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Szükség van olyan fórumokra, ahol mindenki megmutathatja, mit tud, és ahol a cigányok is lehetőséget kapnak a bizonyításra.

Ezen a rendezvényen mindenki bizonyított. Önmagának, egymásnak, és mindenkinek, akihez eljut a híre ennek az eseménynek. Ennek örömére már tervezzük is a következő év programját, melyre reméljük egyre többen jönnek majd el.

 

                                                                       Papp Andrea

 
Csobánka sok oldala

ÖnKormányoz?

Csobánka Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Pest Megyei
 Katasztrófavédelmi IgazgatóságMyto pod Dumbierom